22 Nisan 2011 Cuma

Laz Böreği

İsmi börek olmasına rağmen baklava hamurundan yapılan muhteşem bir tatlıdır.

Malzemeler

Şerbeti için ;   - 3.5 su bardağı şeker
                         - 4 su bardagı su
                         - 1/4 lımonun suyu


Bir tencerede şeker eriyene kadar karıştırılır.Limon suyu eklenır ve 10 dk. kaynatılır.

Muhallebisi     ;   - 1 lt. süt
                              - 1 su bardağı şeker
                              - 6 yemek kaşığı un
                              - 1 yemek kaşığı nişasta
                              - 1 yumurta
                              - 5-6 adet tane karabıber

           Süt kaynatılır.Yumurta ve şeker çırpılır ve süte eklenir.Un ve nişasta elenerek bu karışıma yedirilir.Koyulaşınca dövülmüş tane karabiber de eklenır.Ara ara karıştırılarak soğutulur.

Hamur ;     - 1/2 su bardağı süt
                    - 1/2 su bardağı yoğurt
                    - 3 yemek kaşığı tereyağ
                    - 1 adet yumurta
                   - 1 çay kaşığı tuz
                   - 1/2 çay kaşığı karbonat
                   - Un (Aldıgı kadar)

                 Öncelikle sıvı malzemeler karıştırılır.Sonra tuz ve karbonat eklenir.Elenerek elimize yapişmayacak şekilde bir hamur elde ediyoruz.Hamur 20 dk kadar dinlendirilir.


                Hamur rulo haline getirilir ve  10 bezeye ayrılır.10 beze aralarına nişasta serpilerek ince şekilde açılır.Arasına eritilmiş tereyağ yağ sürülerek 2 yufka yağlanmış tepsiye serilir.Üzerine kavrulmuş ve dövülmüş fındık serilir.Yine araları yağlanarak 3 kat yufka daha serilir.Üzerine hazırladığımız muhallebi de iyice yayılır.

                Kalan açılmış yufkalar da araları yağlanarak serilir.Son olarak da büyük kalın dilimler halinde tatlımızı dilimleriz.180 derece ısıtılmış fırında üzeri kızarana kadar ortalama 30 dk. tatlımızı pişiririz.
                Fırından çıkardığımız tatlımıza soğumuş şerbetimiz hemen dökülür.


                Sıcak olarak yenilmesi tavsiye edilir.




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder